Johannes Hugo Stoll: Is History ok?

„Is History ok?”
Artist: Johannes Hugo Stoll
Curator: Adrian Bojenoiu
14.04 – 10.05.2022
Vernisaj: Joi, 14 Aprilie, 2022, 6PM

“În 2019, în drum spre unul din joburile sale, Johannes Hugo Stoll se intersecta frecvent cu statuia lui Wilhelm I. Situată în centrul orașului german Karlsruhe, statuia îl descrie pe kaizer călare, îmbrăcat în uniformă de general. Monumentul, realizat în 1897 de sculptorul Adolf Heer este turnat în bronz și așezat pe un soclu în trei părți din granit roșu suedez fixat pe un piedestal în trepte. Figura istorică, pasivă la realitățile cotidiene existente, domină piața Kaiserplatz radiind mesajul istoric și politic al împăratului Prusac. Figura lui Wilhelm I este reprezentată public, în peste 1000 de statui răspândite în locații de pe mapamond.

Influențat de contextul pandemic, artistul german Hugo Stoll se decide să-i aplice statuii lui Wilhelm I una dintre cele mai populare practici medicale ale timpului prezent. Stoll include figura întemeietorului Germaniei în realitățile curente ale pandemiei. Dotat cu un băț telescopic, o camera video și un prelevator de date biologice, Hugo Stoll pătrunde în nasul împăratului și culege date biologice pe care le supune unor teste moleculare în departamentul de genetică al Institutului pentru Bioștiințe Aplicate din Karlsruhe.

Gestul artistic al lui Stoll are rolul de a aduce în discuție modul în care diferite tipuri de realității se întrepătrund, resping sau gravitează în jurul nostru. „Is History ok?” este un proiect de cercetare artistică care mixează referințe și practici din tehnologia genetică de tip CRISPR, istorie, cultura politică și artă cu scopul de a revela fragilitatea și ușurința de manipulare a realității.”
(Adrian Bojenoiu)

Johannes Hugo Stoll, (n. 1986, Idar-Oberstein, Germania) a studiat artă la diferite academii de artă din Mainz, Leipzig, Varșovia, Seul și Stuttgart, unde a absolvit în 2017 cu o lucrare participativă despre cultura takeaway. În practica sa artistică transformă observații și situații cotidiene în obiecte materiale. Punctul său de plecare pentru a crea obiecte este corpul uman, El ia lucrurile în mâini, deformându-le calitățile materiale pentru a sublinia latura performativă a relațiilor noastre cotidiene. Expoziții și premii recente includ: „Out Of The Blue”m MMCA Residency Goyang, Museum of Modern and Contemporary Art Seoul, South Korea, „Archaeoptemist”, WUKA – Naturalia / Artificialia, Stuttgart, Germany, (2022); „Positive Vibration”, Galeria ElectroPutere, Rmânia (2021);” ¯ \ _ (ツ) _ / ¯ (ridică din umeri)”, Centre Culturel Franco-Allemand din Karlsruhe, Germania (2021), „Twittering Machine”, Burg Galerie, Volkspark, Halle (Saale) Germania (2020), „Strike Gently Away”, Salzburg, Austria, (2019), „Where Plato Taught”, Bienala de artă pentru tineret, Franzensfeste Bozen, Italia, (2018).
„Out Of The Blue” MMCA Residency Goyang, Museum of Modern and Contemporary Art Seoul, South Korea.

Design: Mihai Șovăială

Proiect realizat cu suportul ElectroPutere Gallery și al Administrației Fondului Cultural Național. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Revista ARTA, PROPAGARTA