6 – 11 decembrie 2022Dansatorul și coregraful francez Guillaume Siard va susține la Iași, în perioada 6 – 11 decembrie 2022, un masterclass de construcție și creație coregrafică, bazat pe tehnica de dans „Preljocaj”.

Deschiderea va vea loc în sala „Benjamin Fondane” a Institut français de Roumanie à Iaşi, marți, 6 decembrie, cu proiecția unor video-uri ce conțin demonstrații ale tehnicii “Preljocaj”. Atelierele vor fi susținute în Sala de Conferințe de la Casa Muzeelor.

Proiectul este intitulat „Stil, Metodă, Compoziție Coregrafică – Angelin Preljocaj”, aparține ICMA Institute for Multidisciplinary Research in Art, din cadrul Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iasi și este coordonat de conf. univ. dr. Lorette Enache. Școala Doctorală de Teatru Iași din cadrul UNAGE participă, de asemenea, la organizarea evenimentului.

Compania de Balet Preljocaj a fost înființată în 1984 de Angelin Preljocaj (dansator, coregraf și regizor) și a devenit în 1996 Centru Național de Artă Coregrafică – Ballet Preljocaj. Acesta funcționează în Aix-en-Provence. Din 2006, compania are propriul spațiu de desfășurare. Clădirea, care a primit numele de Pavillon Noir, este construită din metal și sticlă, are patru studiouri, o sală de spectacole și oferă dansatorilor spațiile și atmosfera potrivite pentru creație.

Coregrafiile create de Angelin Preljocaj au fost preluate de instituții mari de artă: Scala din Milano, New York City Ballet, Opera de Stat din Berlin sau Opera Națională din Paris.

Angelin Preljocaj este creatorul unei tehnici de balet, tehnică predată în școala din cadrul Centrului Național de Artă Coregrafică. Directorul acestei școli este Guillaume Siard. După ce a absolvit studiile Conservatorului din Tours, Guillaume Siard a urmat cursurile Școlii Naționale Superioare de Muzică și Dans din Lyon. A dansat alături de mai multe companii franceze, iar din 2001, s-a alăturat Centrului Național de Artă Coregrafică – Ballet Preljocaj. El susține ateliere de dans contemporan, dar și cursuri de yoga.

Atelierele de la Iași fac parte din activitatea de misonariat asumată de Guillaume Siard. Ele au ca scop popularizarea tehnicii de balet “Preljocaj” în rândul dansatorilor și coregrafilor profesioniști.


Identitatea vizuală a evenimentului, Andrei Cozlac – Video Artist.

Parteneri eveniment: Institut français de Roumanie à Iaşi, Casa Muzeelor, TVR Iasi, Ziarul de Iasi, Radio Iaşi, RadioHit Iasi, Cârciuma Veche

Un proiect al ICMA Institute for Multidisciplinary Research in Art, UNAGE Iași din cadrul Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iasi. Parteneri Școala Doctorală de Teatru Iași, Institut français de Roumanie à Iaşi și Casa Muzeelor.