Institutul de Cercetare Multidisciplinară al UNAGE Iași vă invită Joi, 2 iunie 2022, începând cu ora 16.00, să asistați și participați la o discuție între istoricul de artă Mirela Tanta (Millikin University, SUA) și artistul vizual Smaranda Ursuleanu (Iași, RO), moderată de Cristian Nae.
Ce este autoetnografia și cum folosesc artiștii, curatorii, oamenii de științe sociale și istoricii de artă autoetnografia în cercetările și practicile lor artistice? Autoetnografia este definită ca „o abordare a cercetării și scrierii care urmărește să descrie și să analizeze sistematic experiența personală pentru a înțelege experiența culturală”. (Carolyn Ellis, Tony E. Adams, Arthur P. Bochner, Autoetnography: An Overview, 2010). Cu alte cuvinte, a face autoetnografie înseamnă să te bazezi pe ceea ce ține de domeniul personal, în timp ce desfășori cercetări sau faci artă. Este, de asemenea, o căutare fenomenologică ce aduce în prim-planul cercetării corpul și experiențele sale unice și, prin urmare, personale. Autoetnografia permite voci multiple și provoacă mitul obiectivității sau adevărului cu A mare. În schimb, în concepția autoetnografiei, capacitatea de a-l înțelege pe celălalt este condiționată de dorința noastră de a ne înțelege pe noi înșine.
Interesul Mirelei Tanta pentru autoetnografie în istoria artei caută să conecteze povestea personală cu istoria oficială. Ea invită artiștii și publicul să ia în considerare următoarele întrebări/afirmații ca punct de plecare pentru a vorbi despre propria lor practică artistică și metode de cercetare: De ce acum? De ce este autoetnografia o metodă atât de recentă? Există limitări atunci când utilizați autoetnografia? Autoetnografia înseamnă și „etică relațională” (cercetătorii nu există în vid). Este autoetnografia o soluție pentru o criză a reprezentării? Este posibil să avem cercetări deopotrivă riguroase și emoționante?
Discuția va avea loc la Facultatea de Arte Vizuale si Design a UNAGE Iasi (Str. Sarariei no. 189) si fi transmisă live pe platforma Microsft Teams si pagina de Facebook a ICMA
Mirela Tanta este în prezent Fulbright Scholar la UNA București, cu o cercetare asupra practicilor artistice și curatoriale contemporane care abordează drepturile de reproducere ale femeilor în România. Este conferențiar universitar în istoria artei la Universitatea Millikin. Dr. Tanta și-a realizat studiile doctorale la Universitatea din Illinois, Chicago (UIC), concentrându-se pe artă modernă și contemporană, realism socialist și studii de gen. Înainte de Millikin, a predat la Universitatea Loyola, Columbia College Chicago, North Central College și UIC. Interesul ei față de modurile în care individul poate fi împuternicit de către obiectele de artă subreprezentate, efemere și personale să devină un creator de cunoaștere, îi inspiră deopotrivă poezia, cercetarea și predarea. A primit premii și burse de la UI-Chicago (Institute for the Humanities Dissertation Fellowship, The Dean’s Scholar Award), Mellon Foundation (CLIR) (Mellon Fellowships for Dissertation Research in Original Sources) și New York ArtsLink Program (Programul Internațional de Scriere la Universitatea din Iowa).
Smaranda Ursuleanu (n. 1995) este absolventă a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași (UNAGE, specializarea Artă Murală). În 2016, a primit o bursă Erasmus+ la Universitatea de Științe Aplicate Novia, Programul de Arte Frumoase (Jakobstad, Finlanda) și în 2021 la Academia Regală Daneză de Arte Frumoase, Școala de Practici Conceptuale și Contextuale, Copenhaga (DK). Smaranda redă stereotipuri și tabuuri sociale referitoare la identitate și sexualitate în reprezentări vizuale subversive, de obicei feministe, multiplicate și transpuse în spațiu prin diverse tehnici. Expoziții selectate: Lay Me Down Across The Lines, Kunsthalle Bega, Timișoara (2019), Libidoland 2, apARTe Gallery, Iași (2019), ppm#4 copy art show, Aici Acolo Pop up Gallery, Cluj-Napoca (2019), Soon acest organism va fi nemișcat, MATCA Art Space, Cluj-Napoca (2019) Common Space – Imagini, Povești, Voci, Fundația Art Encounters, Casa ISHO, Timișoara (2018), Unde mergem de aici?, Salonul de Proiecte, București (2018), Bienala Artă Întâlniri. Life A Manual de utilizare ediția a II-a, 2017, Timișoara (2017).