Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă (ICMA) împreună cu Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice (FICSMT) din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) organizează în data de 2 și 3 septembrie, ora 14:00, la Studioul de înregistrări al UNAGE Iași, Corp Artes, Strada Costache Negruzzi nr. 9, atelierul de jazz intitulat Improvizația în combo-ul de jazz. De la clasic la contemporan susținut de Ioan Baranga (solo contrabasist la Antwerp Symphony Orchestra, Belgia).

Atelierul va fi urmat de un concert susținut de domnul Ioan Baranga împreună cu studenții participanți, în data de 8 septembrie, de la ora 18:00, la Situl arheologic Cucuteni, Iași.

Artist consacrat pe plan internațional, contrabasistul Ioan Baranga este considerat ca fiind “unul dintre cei mai buni si mai eficienți solo contrabasiști și șefi de partidă, cu muzicalitate și înțelegere a discursului și funcției de orchestrant extraordinare”. Aprecierea aparține lui Jaap van Zweden, dirijor si director muzical al New York Philharmonic si al Hong Kong Philharmonic, concertmaestru al Royal Concertgebouw Orchestra (Amsterdam), Chicago Symphony, and the London Symphony Orchestra.

Născut la Iasi, leagăn de cultură și artă, Ioan Baranga a început călătoria sa contrabasistică după ce a descoperit tainele viorii. A urmat o pregătire muzicală intensă, studiind cu profesori proeminenți de contrabas, cum ar fi: prof. Silvius Varvaroi, în cadrul Colegiului National de Artă “Octav Băncilă” din Iași, prof. Ioan Cheptea la “Universitatea Națională de Muzică” din București, ulterior perfecționându-se în arta interpretativa împreună cu prof. Ovidiu Bădilă, la Universitatea de Muzica din Trossingen, Germania.

Talentul lui a câștigat rapid recunoaștere și a început să cânte ca un profesionist cu diverse orchestre, ansambluri sau trupe. Performanțele sale artistice și expresivitatea muzicală au captivat publicul, câștigându-i reputația de virtuoz la contrabas, astfel că, în perioada studenției este invitat să colaboreze cu orchestrele din România: Orchestra de cameră “Virtuosii” din București, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica George Enescu, interpretând sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Horia Alexandrescu si acompaniind sau colaborând cu artiști precum Angela Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Liviu Prunariu sau Cvartetul Voces.

Pasiunea pentru jazz, desăvârșita prin studii de specialitate și talentul interpretativ nativ pentru acest gen muzical l-au făcut pe Toots Thielemans (celebru jazzist belgian) să-l considere pe Ioan Baranga “un contrabasist cu foarte mult swing”. Polivalența artistică și tehnica specifică jazz-ului au determinat colaborări deosebite cu artiști unici, precum:Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Aura Urziceanu, Marius Pop, Anca Parghel, Anton Șuteu, Garbis Dedeian si alții.

La doar la 23 de ani decide să înceapă o carieră internațională și câștigă postul de șef partidă contrabas și solo – contrabasist în cadrul “Royal Flemish Philarmonic”, Belgia – Antwerpen, unde activează și în prezent. A mai fost invitat permanent ca solo – contrabasist la multe orchestre prestigioase din Olanda, Franța, Belgia, Germania precum: Netherlands Philharmonic Orchestra, La Monnaie / De Munt, Rottherdam Philharmonic Orchestra, Orchestra Naționala a Belgiei – Bruxelles, Orchestre National de Lille – Franta, Brussels Philharmonic, NDR Kölner Philharmonie, South Netherlands Philharmonic (Philharmonie Zuidnederland – Maastricht), Het Residentie Orkest – Haga, cantand sub bagheta marilor dirijori ca: Jaap van Zweden, Yannick Nezet – Seguin, Valery Gergiev.

Pe lângă cariera de interpret, Ioan Baranga a dedicat timp predării și îndrumării aspiranților la contrabas. Pasiunea sa pentru împărtășirea cunoștințelor și pregătirea următoarei generații de muzicieni l-a făcut o figură respectată în comunitatea educației muzicale, ca profesor la academiile de orchestra din Bruxelles, Lille si Antwerpen. De asemenea, a oferit cursuri de master in Belgia, Franta, Regatul Unit al Marii Britanii, Columbia, Brazilia, China etc.

Atelier coordonat de Lect. univ. dr. Teodor Amarandei și Conf. univ. dr. Gabriela Vlahopol, în cadrul proiectului InterArt. Valori și standarde europene în educația și cercetarea artistică din UNAGE Iași, finanțat de CNFIS prin intermediul Fondului de Dezvoltare Instituțională CNFIS-FDI-2024-F-0367.