Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă din cadrul Universității Naționale de Arte ”George Enescu”, în colaborare cu Linotip – Centru Independent Coregrafic, București, organizează în perioada 07 – 08 decembrie la Iași, ”Masterclass de creație coregrafică în dansul contemporan cu Arcadie Rusu”, dedicat studenților și absolvenților UNAGE.

Arcadie Rusu este coregraf, dansator și manager al Centrului Independent Coregrafic Linotip. A absolvit Facultatea de Teatru, Secția Coregrafie a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” Bucuresti. A fost bursier danceWEB ImpulsTanz, Viena, Performer la Bienala de Arte di Venezia și dansator în Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, a participat la realizarea spectacolelor „La folia”, „D’ale Noastre” și Oui Ba Da”.     Arcadie a creat spectacole în colaborare cu English National Ballet la Londra și cu “Battery Dance Company” la New York. În 2016 a fondat Linotip Centru Independent Coregrafic în epicentrul Bucureștiului. Este autorul a numeroase spectacole de dans contemporan, teatru-dans și performance printer care se numără Proces cu Ușile Închise (Ateneul Roman / TVR Cultural),  ”Promised Land” (Teatrul Foarte Mic, LINOTIP),  ”Crazy Stories in The City” (Teatrul Foarte Mic), ”Nesomn (CNDB, LINOTIP), ”Hunted Devotions” (Opera Holland Park, Londra) , “BABEL” (LINOTIP),  “BASMa Curată” – (LINOTIP), “Burn Out” (cu studenții absolvenți UNATC Master Actorie), “LECKE/Lecția” (cu dansatorii companiei M Studio, Sfantu Gheorghe), “CAIN” (creat la New York cu dansatorii din Battery Dance Company), “OMEN” (LINOTIP), “PLACEBO” (eXcentric Dance Team, Teatrul Municipal Baia Mare). Colaborează constant cu regizori de teatru, artiști vizuali, muzicieni, coordonează ateliere de dans contemporan și dezvoltare personală prin dans.

Printre premiile obținute se numără: Premiu pentru contribuția adusă la construcția Dansului Contemporan, oferit de Centrul Național al Dansului București (2022),  Premiul pentru Antreprenoriat Cultural oferit de Administrației Fondului Cultural Național (2019), Premiu pentru vizibilitatea adusă Dansului Contemporan oferit de UNITER – Uniunea Teatrală din România (2019), Diplomă de Excelență pentru crearea Centrului Independent Coregrafic LINOTIP oferit de Uniunea Artei Coregrafice din România (2017), Premiul Galei absolvenților UNATC pentru cel mai bun spectacol de dans “Mind Control” (2007).

Masterclass-ul va avea loc între 09:00 – 12:00, la Sala Azur a Casei de Cultură a Studenților, iar participarea se face pe bază de înscriere la adresa de email proiect.arta@unage.ro

Proiectul este coordonat de lector univ. dr. Sandra Elizabeth Mavhima.


Activitate realizată in cadrul proiectului de cercetare instituțională finantat de CNFIS cod CNFIS-FDI-2023-F-0142.