Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă alături de Facultatea de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” și de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Departamentul de Psihologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi anunță atelierul de creație artistică și dezvoltare personală Practici narative transformative: Copacul Vieții și explorarea identitară în artele performative, susținut de Conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici (UAIC) și drd. Cezara Fantu (UNAGE), pe 11 iulie (orele 17.00-20.00) și pe 12 iulie (orele 09:00-11.00), la Sala Studio a Facultății de Teatru.

Proiectul ArtReal: radiografii interdisciplinare între arta performativă și psihologia narativă finanțat prin intermediul granturilor interne ICMA – UNAGE are ca scop explorarea detaliată a relației și efectelor pe care psihoterapia sistemică, mai precis terapia narativă le are asupra actanților din domeniul artei performative precum și asupra altor respondenți (nonactori). Întâlnirea și dialogul provocate de o poveste urmărită prin filtrul artiștilor și al psihologilor poate crea nu doar o platformă de cercetare, dar și o alternativă interdisciplinară în vederea dezvoltării metodelor de lucru în teatrul contemporan ancorat în ramurile științei.

Atelierul Practici narative transformative: Copacul Vieții și explorarea identitară în artele performative dezvoltat în cadrul proiectului pune accentul pe aspectele relaționale – între persoane, între persoană și concepte, idei, discursuri și norme, între persoane și comunități sau cultură, focalizare pe interacțiuni, criterii folosite și în tehnicile teatrului forum (teoretizat și experimentat în teatru de Augusto Pinto Boal). Descoperirea de către studenți și nu numai a unor metode de lucru alternative artei actorului poate reprezenta o cale importantă de explorare și redescriere onorantă a identității.

11 Iulie, orele 17:00-20:00
Copacul Viețiiexerciții de grup

12 Iulie, orele 9:00-11:00
Evaluarea narativă. Expoziția Pădurea vieții

Ovidiu Gavrilovici este Conferenţiar doctor abilitat la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Departamentul de Psihologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi preşedintele fondator al Asociaţiei „Psiterra”. Portofoliul său didactic include cursuri de consiliere psihologică şi de terapie narativă. De peste zece ani promovează în România abordarea narativă în psihologie, terapie, educaţie, îngrijiri de sănătate, profesionalizare şi leadership. Psiholog clinician, supervizor si formator, în libera practica, atestat la Colegiul Psihologilor din Romania.

Cezara Fantu este actor la Ateneul Național din Iași, este studentă în an terminal la Psihologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și doctorandă la UNAGE din Iași. Cotutela teatru-psihologie, între Universitatea de Arte „George Enescu” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, vizează tema Narațiuni shakespeariene la feminin. Personaje vulnerabile și transpunerea lor în psihodramă, cuprinzând și sfera dramaterapiei. Totodată, este implicată într-o serie de proiecte ce vizează spațiul în care se întâlnește arta și terapia.